Akoestiek: 5 tips

5 Tips om rekening mee te houden tijdens het plaatsen van je speakers

1.     Vermijd het plaatsen van je speakers tegen een muur. Dit leidt vrijwel altijd tot hoge pieken in de respons van de lage frequenties. Dat wil zeggen; je hoort meer laag dan er eigenlijk is (dit is vaak het grootste probleem in thuisstudio’s). Hoe verder van de muur, hoe minder het de frequentierespons van je monitors beinvloedt.

2.     Vermijd de hoeken van je ruimte. Erger dan een muur is een hoek, omdat het het laag nog meer versterkt dan wanneer je je monitors tegen de muur plaatst. Probeer al helemaal te voorkomen dat 1 monitor wel in de hoek staat en de ander niet. Dit zorgt voor een frequentierespons in het laag die uit balans is.

3.     Maak de afstand tussen beide muren links en rechts even lang. Evenals bij het plaatsen van je monitors in een hoek leidt dit tot een onevenwichtige frequentierespons. Ditmaal voor de hogere frequenties. De zogenaamde sonische reflecties van de muren links en rechts zijn namelijk niet even lang. Het beste is om je setup precies in het midden van de ruimte te plaatsen.

4.     Vermijd verschillende typen van absorptie. Wanneer aan een kant van de ruimte een raam zit en aan de andere kant een kale muur, raakt je stereobeeld uit balans. De kant van het raam zal veel meer helder klinken dan de weerkaatsingen van de muur. Probeer dus de beide kanten van dezelfde absorptiekwaliteit te maken.

5.     Check de afstand tussen de monitors. In een ideale situatie zit je in de punt van een driehoek met gelijke zijden, de zogenaamde ‘sweetspot’. Zit je dus anderhalve meter van je speakers af? Dan moeten de monitoren ook anderhalve meter uit elkaar geplaatst worden.

Klaar om te mixen?

Lees onze serie over Mixen – Een Introductie