Reverb

Met reverb zorg je voor ruimte en dimensie in je muziek. Ook heb je het nodig om je instrumenten en vocals goed te mengen, ofwel “in de mix te leggen”. Er bestaat niet iets als een akoestisch dode ruimte. Er is altijd galm om je heen en geluid weerkaatst tegen muren en andere voorwerpen. Een droge mix is een onnatuurlijk mix, en dat wil je natuurlijk niet.

Omdat de vocals meestal in een vocalbooth worden opgenomen is de akoestiek bijna helemaal weg. Gevolg is dat je tijdens het mixen hoort dat de vocal op de muziek ligt, in plaats van er netjes in te vallen en te ‘blenden’.

Gebruik je reverb altijd als een send op een bus!

Dit scheelt veel processorkracht. Je hebt voor al je verschillende vocal sporen geen verschillende galmpjes nodig. De meeste plugins zien er esthetisch erg mooi uit met allerlei knopjes, foefjes en dingen. In principe is dit nergens voor nodig, behalve dat het er te gek uit ziet, en dus verkoopt.

Make plate reverb, maar geen reverb op bas

Stuur ze allemaal naar een bus met een, in geval van vocals, ‘plate reverb’. Het experimenteren met andere galmpjes op gitaar, drums en andere instrumenten kan soms wel diepte geven aan je mix. Galm op bas is erg af te raden omdat het op die lage frequenties je hele bas sound dicht laat slibben.

Reverb op de zang

In geval van vocals ga ik meestal als volgt te werk: ik maak een bus aan en zet daar een ‘vocal plate’ op. Ik draai de send helemaal open tot 0db. Vervolgens ga ik het geluid van de galm steeds verder terug brengen tot ik denk dat ik hem niet meer hoor. Als je nu de send bypassed door er met alt ingedrukt op te klikken, zul je wel degelijk het verschil horen tussen je vocal mix met galm, en die zonder.

Laatste tip: Haal met een EQ de lage tonen van je galm bus af. Dit zijn de tonen die lelijk resoneren in je mix. Een predelay van rond de 30ms geeft je vocal wat meer ruimte om te ‘ademen’. 

Bekijk ook mijn andere tutorials:

1.     Mixen: Een Introductie

2.     Levels & Pannen

3.     Equalizer (EQ)

4.     Compressie

5.     Reverb