Equalizer (EQ)

Equalizer (EQ)

Deze tool is samen met compressie een van de belangrijkste in de mix-fase. Gebruik liever geen presets op vocalen, elke stem is anders en excelleert dus ook in andere frequentiegebieden.

In principe boost je niet overdreven veel (dwz; boosts vanaf rond de 5db, tenzij je daar echt een goede reden voor heb; een bepaalde sound bereiken) omdat je daar in principe de volume fader voor hebt. Wat ik doe tijdens de EQ fase, is goed luisteren naar een audiospoor en me bedenken welke frequenties ik niet mooi vind en er dus uit wil halen. Zet meteen bij het openen van de EQ tool dus alle banden uit en gebruik alleen die je nodig hebt. Een problematische frequentie is bijvoorbeeld die rond de 200hz, deze veroorzaakt het zogenaamde schoenendoos effect. Om erachter te komen welke frequenties je niet mooi vindt, ga je als volgt te werk: je opent een willekeurige band en boost deze extreem (zie figuur 1) op een hele nauwe band. Met deze boost schuif je over hethele spectrum. Je zult merken dat sommige frequenties enorm resoneren, dit zijn meestal de frequenties die je eruit wilt filteren. Over het algemeen geldt: boost met een brede band, cut met een smalle band. 

 

Figuur 1

Ruimte maken in het frequentiegebied

Belangrijk is ook dat je elk instrument laat uitblinken in hun eigen frequentiegebied. De body van een elektrische gitaar zit tussen de 200hz en 500hz en de presence tussen de 1800hz en 5000hz. Over het algemeen kun je dus een low cut doen van 60hz of hoger en een high cut van 8000hz. Je wil daar namelijk niet dat de gitaar gaat interfereren met de lage tonen van de basgitaar en de hoge tonen van overheads en percussie dingen. Begin met het afsnijden van hoge en lage frequenties altijd op het maximale punt en verschuif hem net zo ver tot de sound van het instrument waar het om gaat net niet verandert. Vaak wil je er bij instrumenten of vocals een bepaalde frequentie uitlichten. Een gemiddelde mannelijke zangstem heeft  een piek rond de 2.4khz. Als je dit punt accentueert door hem daar een boost te geven van 2db, zorg er dan ook voor de je de instrumenten die in het zelfde frequentiegebied spelen op dezelfde frequentie een dip geeft van 2db (zoals te zien op figuur 2). EQ zorgt net als panning voor ruimte in je mix.

Nog 1 tip: Cut het laag

De lage frequenties hebben snel de neiging om dichtgeslibd te gaan klinken. Het menselijk gehoor heeft een bereik van 20hz tot 20khz.  Alle frequenties onder de 20hz zijn de frequenties die je niet hoort, maar voelt. De ervaring leert dat je zelfs bij lage instrumenten zoals de basgitaar, kick of lage tonen van de vleugel een cut kunt doen tot 30hz. In jouw homestudio met goedkope speakers en slechte akoestiek zal je dit verschil niet gaan horen, maar wordt je track een keer op de radio of een gelegenheid met grote speakers gedraaid, dan kan dit voor problemen zorgen.

 

Figuur 2

1.     Mixen: Een Introductie

2.     Levels & Pannen

3.     Equalizer (EQ)

4.     Compressie

5.     Reverb