Levels en pannen

Levels en pannen

 

Vanzelfsprekend is dit hetgeen waar je mee begint tijdens het mixen. Het bepaalt de verhoudingen tussen de instrumenten en de ruimte in je mix. Ze hebben niet voor niks stereo uitgevonden, maak hier gebruik van. Panning is de term voor het naar links of rechts plaatsen van je geluid. De instrumenten waar je dit niet (teveel) mee wil doen zijn de instrumenten met lage frequenties. Deze frequenties zijn, wanneer ze meer naar links of rechts geplaatst zijn, gevoeliger voor faseverschillen. Gevolg is dat het geluid zichzelf ‘uitschakelt’ (meer over fase in een latere blog). Ook is het bij lage tonen moeilijker te definiëren waar het geluid nu eigenlijk vandaan komt. De kick en basgitaar wil je dus eigenlijk altijd in het midden!  Evenals de snare en leadvocals trouwens, omdat dit de ‘drijvende’ instrumenten in je song zijn. Verder zijn er vele mogelijkheden en opvattingen over pannen.

 

Experimenteer met wat je zelf te gek vindt. Wat levels betreft is de gouden regel tijdens het mixen: houd je levels laag. Let erop dat er niets clipt of overstuurt. Ik begin met het mixen van de drums meestal tussen de -20db en -10db. Je levels laag houden is echt van essentieel belang in de laatste fase van je muziekproductie: masteren.

 

1.     Mixen: Een Introductie

2.     Levels & Pannen

3.     Equalizer (EQ)

4.     Compressie

5.     Reverb